4 Boyutlu Ultrasonun Klasik Ultrason Yönteminden Farkı Nedir?

Ultrason cihazının temel prensibi, prob adı verilen ve anneye temas eden ve bu uçtan yayılan ses dalgalarının dokulardan yansıtılarak monitörde görüntü oluşturmasıdır. Bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Buna örnek olarak eşimin gebeliğinde her hafta ultrasonla baktığımı söyleyebilirim (:

4 boyutlu ultrason teknolojisinin sahip olduğu yüksek görüntü kalitesi sayesinde bebeğin tüm organları ve hareketleri eş zamanlı olarak görüntülenebilmektedir. 4 boyutlu ultrason görüntüleri daha yaygın olarak ailenin bebeğini görmesinden dolayı mutluluk oluşturur. Ancak 4 boyutlu ultrason muayenesinin yapılıyor olması 2 boyutlu ultrasonun gereksiz olduğu anlamına gelmez. 2 boyutlu ultrasonla daha çok iç organlar görülebilmekteyken, ölçümler yapılmaktayken, 4 boyutlu ultrasonla bebeğin dış görünüşü izlenir.

4 Boyutlu Ultrason Ve 3 Boyutlu Ultrason Farkı

Tüm ultrasonografi teknikleri uygulanması bakımından benzerdir ancak kullanım amaçları farklıdır. 4 Boyutlu ultrason ve 3 Boyutlu ultrason tekniklerinin farkı, 4 boyutlu ultrasonun gerçek zamanlı görüntüler sunmasıdır. Her iki teknik de 3 boyutlu görseller (video ve fotoğraflar) sunar. 3 boyutlu ultrasonda görüntülerin 3 boyutlu olarak hazırlanması zaman alır. Ancak 4 boyutlu ultrasonda bebeğin hareketleri anlık olarak izlenebilir.

4D (dört boyutlu), Renkli, Ayrıntılı Gebelik Ultrasonu

Bu inceleme kapsamında 3 grup anne adayı ile karşılaşmaktayız:

Birinci grup, fetusla ilgili anomali/hastalık riski olan gebeler/riskli gebelikler: Bu grupta, akraba evliliği, önceki ultrason incelemelerinde şüpheli fetal anomali, hastalık, bulgu saptanması, önceki gebeliğinde anomalili fetus öyküsü, maternal-paternal-ailesel anomali öyküsü (+), ikiz gebelik, IVF/tüp bebek gebeliği, gebelik diyabeti, anne yaşı 35’in üzerinde, ikili veya üçlü testi pozitif olanlar, fetüsta gelişim bozukluğu, amniyon sıvısının azalması veya artması, anne adayının Toxoplazmozis, CMV gibi infeksiyon, ilaç, alkol, uyuşturucu kullanım öyküsü vermesi sayılabilir.

İkinci grup, gebeliği yolunda giden, bebeğinin içeride sağlık durumunu merak eden, her şeyin yolunda olup olmadığını bilmek isteyen gebeler.

Üçüncü grup, sadece fetusun 4D (4 boyutlu) incelemesini, görüntülerini merak edenler. Kliniğimizde 3 grup gebe adayının da ultrason incelemesi başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

4D (dört boyutlu), ayrıntılı ultrason ile esas amacımız, gebelik sürecinde fetal organ ve kromozom anomalilerinin araştırılmasıdır. Bu anomaliler, major/büyük-önemli (%2-3) veya minor/küçük-önemi az-önemsiz (%15) olabilir. Özellikle, son 10 senedeki ultrason teknolojisinde ve cihazlarındaki gelişmeler, bilgi birikimi ve hekimlerin artan tecrübeleri ile majör anomalilerin, %75’e kadarının doğum öncesi tanısı mümkün olabilmektedir. Anomali saptanması durumunda, bu inceleme aileye gebeliğin devamı, izlemi, sonlandırılması, nadiren de tedavisi ile ilgili seçenekler sunulmasını sağlar.

Önemli bir nokta, bazı fetal anomalilerin ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında tanınabilmesinin mümkün olmasıdır. Bu arada, bazı anomaliler ise tüm gebelik süreci boyunca kendini belli etmez, bulgu vermez ve ancak gebelikten sonra tanısı konabilir. Bu arada ultrason incelemesinde anormal bir bulguya rastlanmamış olması, bebeğin mutlak normal olacağını garanti edemez. Bu hususun anne adayı tarafından göz önünde bulundurulması gerekir.